Optimerad för 1024*768-miljö

Prag 14 September - 17 September 2006

Ett besök i den vackra staden Prag. Med FLYME kostade resan 2108 kr t/r. Åkte på torsdagen efter lunch. Väl framme lyckades jag hitta minibussen Cedaz som kör mellan centrum och flygplats. Kostnad 90 Kc (1 SEK = 3 Kc), en taxiresa kostar ungefär 350 Kc och avståndet är väl kanske 2 mil.

Väl inne i centrum mötte Kicki upp vartpå vi lunchade och tog en Öl. Öl är billigt och gott i Tjeckien. Urquell är väl det största märket även om Staropramen kallar sina öl för Prags Orginal Öl.

Efter mat var det dags att byta om inför kvällen. Det var någon inbjudningsfest på Restaurang Cihelna som ligger precis vid Karlsbron mitt i stan. Kicki jobbar på Worldclass i Prag och de har bland annat haft en del samarbete med nyss nämnda restaurang varpå hon fick tillträde till festligheterna. Hur det kommer sig att Fredrik Fahrenheit fick komma in förstår jag ännu inte... Nåväl, man fick väl känslan av att det var Prags "finare folk" som var på plats så egentligen borde det varit en perfekt miljö för Fahrenheit, kändes dock lite stelt. Hursomhaver, gratis mat och gratis sprit, man kan ha det sämre... vi blev väl kvar till 23 sen gick vi mot gamla stan och stannade till på La Bodeguita och testade deras ökända Mojito.


Festfixare Fahrenheit o Kicki på röda mattan


Mycket god mat på Cihelna

Karlsbron ifrån Cihelnas toalett, såg vackrare ut än vad fotot visar

La Bodeguita med sina Mojitos

Kicki på Karslbron
Fredag, då var det dags att ta på sig promenadskorna, med den laddade kameran redo i fickan hängde jag på amerikanarna (i min grupp var det mest amerikanere) på PRAG INTRO - CityWalk, för 300 Kc. Startplats var längst upp på wenclesas square, där berättade den mycket pålästa och duktiga guiden en del om Prags historia. Bla om Pragvåren 1968.

Alexander Dubcek generalsekreterare i Tjeckoslovakiens Kommunistparti började föra en mer liberal politik vilket slutade med att fem länder från warsawapakten invaderade Tjeckoslovakien. Under invasionen ockuperades gatorna av mellan 5000 och 7000 stridsvagnar. De följdes av mellan 200 000 och 600 000 soldater. Den allmänna oppositionen uttryckes i ett flertal icke-våldsaktioner, den 19 januari 1969 satte studenten Jan Palach eld på sig själv på Wenzelplatsen i Prag, för att protestera mot de förnyade inskränkningarna i yttrandefriheten. Han finns idag på bild på wenclesas Square. 1989 svepte reformvindar över Östeuropa och Vaclav Havel blev en fronfigur för oppositionen. Den 17 november 1989 störtades den kommunistiska regimen i den oblodiga Sammetsrevolutionen och Havel valdes till ny president i Tjeckoslovakien den 31 december. Tjeckoslovakien delades i Tjeckien och Slovakien 1 januari 1993.

Ja, vi stod ju inte vid wenclesas Square hela tiden. Vi promerade ner till Gamla Stan och sen till de judiska kvarteren för att slutligen hamna vid Karlsbron.

Känslan var att det var hur mycket turister som helst och de flesta verkade hänga på någon guidetour. Överallt gick någon man/kvinna med ett paraply och 15 pers efter sig. Prag känns ganska kompakt, så är du på bra humör kan du promenera till nästan alla sevärdheterna.

På fredag eftermiddag tog jag tunnelbanan till Andel och promenerade sedan till Staropramen Brewery på Nadrazni 84. Där hängde jag med på en liten tur (120 Kc) där jag också fick berättat för mig hur det helt enkelt går till att göra öl. Rundturen som tog en timma avslutades med provsmakning av 2 olika Staropramen sorter.

På fredagskvällen begav vi oss upp till Restaurang Aromi, en finfin Italiensk restaurang som kan rekommenderas.

Wesclesas Square


Gågata

Old Town / Staro Mesto / Gamla Stan

Astronomiska uret i gamla stan

Gamla Stan

St Nicholas, Gamla stan

Prästen och reformatorn Jan Hus [ca 1370-1415] i gamla stan

Slottet
Lördag, vi besöker en fotoutställning mitt i centrum, World Press Photo. En hel del otroliga bilder och rätt så många hemska... men det var intressant. Lunchen avnjuter vi på Restaurang Cowboy som ligger på vägen upp till slottet. God mat och en fin utsikt över staden, yepp, efter maten hinner vi också gå runt vid slottet.

Lördag kväll, Party Night. Hamnar först på en fransk restaurang, där det äts o dricks en hel del öl. Vi tar oss bort till Bugsy´s, en trevlig bar i källaren. De ska vara bra på drinkar så jag låter bartendern blanda fritt. Hamnar sen med en juicedrink, ja, den ser iallafall inte speciellt "karig" ut... Andrea tipsar om Moscow Mule. Försöker beställa men den känner de inte igen, vi får in en drinkbok och hittar den där. Yepp, de funkade väl också fint att göra den. Dessväre såg den inte "karig" ut och den var heller inte så god, men den gick ner... Jag försöker få DJ:n att spela Rendez Vouz med John Ballard, men han skakar uppgivet på huvudet. Efter några drinkar tar vi oss vidare till Solidni där det också går att dricka drinkar, där erbjuds även ett dansgolv. Vi står väl ut till 3 sen bär det hemåt.

Söndag o sovmorgon... lite småbakis ner på stan... vad göra... jag varför inte passa på att gå till Museum of Communism. Det var intressant o fanns väldigt mycket att läsa. Ta god tid på dig!

Jag köper också den där kavajen som jag sett inne på Cottonfield butiken... har gått o lurat på den i ett par dagar ocn nu slog jag till, säkert inte billigare än hemma, 1250 SEK.

Söndag kväll slappades det, sen tog jag en taxi vid 23-tiden till flygplatsen (gick på 450 Kc, jag hade 600 Kc kvar...) för att flyga hemåt 01:05... och jag kom hem!


(en parantes. Forex Landvetter, 1 SEK - 2,97 Kc, Bankomat Prag, 1 SEK - 3,04 Kc + 35 SEK uttagsavgift, Köp i butik, 1 SEK - 3,04 Kc)

Utsikt från Restaurang Cowboy


Kicki med Prag i bakgrunden

Prag ifrån slottet

Utsikt ifrån slottet

Jag knuffade undan några ungar och fick ta ett kort med vakten

En park vid slottet

Du har inte all tid i världen!

Karlsbron i dagsljus (rest Cihelna till höger

Fransk restaurang i närheten av gamla stan

Andrea o Kicki (Andrea svensk-italienare)

Jacob och Mikael (danskar)

Bugsy´s Bar

En Moscow Mule till vänster...

Silidny

Silidny Entre