Optimerad för 1024*768-miljö

Fotbolls EM i Portugal, 13-23 Juni 2004

Det var en kväll i Juni.. Närmare bestämt den 14 Juni 2004 och Sverige spöade Bulgarien med 5 – 0 en ljummen sommarkväll på José Alvalade stadion i Lissabon. På läktaren stod fyra gossar och njöt av underhållningen. Men låt oss stanna upp en sekund och begrunda hur det egentligen kom sig att dessa gossar befann sig i Lissabon just i detta ögonblick. Det är nog inte många som vet, men den som skall tackas för att denna Portugalresa blev av är Karin. Karin tänker du! Vem i hela friden är det??

Jo, Karin är Martins (även känd som Gossen eller Professorn) sambo. Och det som hände var att Karin tog det synnerligen goda beslutet att åka till USA några veckor under semestern 2004. USA tänker Professorn.. Men vad skall jag göra då! Eftersom Professorn lever efter den gamla Karl-Bertil Jonsson devisen ”Ingen mannamån utan lika för alla!”, så bestämde han sig snabbt för att fotbolls-EM i Portugal var ett lämpligt evenemang som var i paritet med att åka till USA. Nu gällde det bara att få ihop ett gott gäng att åka ner med. Och efter lite fiskande så hade Gossen värvat en högkvalitativ trio till sin resa bestående av Greven, Linkan och Lingon.


Utsikt över Lissabon

Recidential Joao XXI

Greven o Professorn

Lingon o Linkan
Söndag 13 Juni
Det blev till att ta tidig semester för att kunna följa Sverige i Fotbolls EM i Portugal. Vi åkte upp till Stockholm lördagen den 12:e Juni, övernattade hos Gudrun i Hägersten, för att vara pigga o fräscha söndag morgon. Planet skulle gått kl 0900 men var framflyttat till 1245. Flygresan gick fint, det man möjligen kunde anmärka på var att ölen tog slut innan man ens hade hunnit beställa någon. Här hade den som ansvarade för drycken ombord beslutat packa ner lika mycket öl som vin på en fotbollsresa, märkligt...

Nåväl, 3 h o 45 minuter senare ser vi Kristus statyn och vi landar strax därefter. Lissabon bjuder på en viss temperaturskillnad och det finns säkert mer passande plagg än jeans att ha på sig just nu, jaja, vi anländer så småningom till vårt hotell, Recidencial Joao XXI, helt okej. Vi får vårt rum och går sen ut och försöker lokalisera oss i stan. Det är söndag och allt verkar vara stängt, vi kollar kartan och tar sikte på Bairro Alto (nöjesdistrikt med massa barer), vi går o går men hittar mest massa bakgator, vi hamnar efter en rejäl promenad lite längre ner mot vattnet och ser en halvskum diskoteksgata. Linkan är pissinödig o går tacksamt in på första stället, Hamburger Bar.

Här har de även 2 tv som visar matchen England-Frankrike. Perfekt! Det är inte svårt att hitta toaletten, en trappa upp men stanken känns redan nere i baren... huh... jaja nöden har ingen lag, att sen ingen gjort rent där sen slutet på 90-talet är ju bara att beklaga... vi stannar, kollar fotboll och köper öl. Snart hörs Abba och Roxette i högtalarna... vi är nästan helt själva i baren, lägger märke till att det är fullt av klotter på väggar, tak, golv, ja snart sagt alla ställen där det går att klottra på... en dam i 40-års åldern försöker få Linkan att bjuda på öl men det blir inget med det!

Till andra halvlek går vi till puben intill, Liverpool! Gubben utanför ser våra svenska tröjor och ropar: "Satana Perkele", hmm, vi går in. Iallafall lite mer folk här och en del engelsmän. Vi snackar bla en del med en kille vid namn King, han är verkligen kung, ja till 90:e minuten, då kvitterar ju Frankrike och sen hinner de även med att slå in segermålet till 2-1. King förstår ingenting...
Eftersom vi ännu inte har ätit något går vi vidare (allt även restauranger verkar ju ha stängt på söndagar), hmm vi hamnar på en engelsk pub. Här finns rejält med besvikna engelsmän men de flesta går när vi kommer, vi lyckas också beställa in lite burgare med strips, välkommet för magen. Lite senare vandrar vi hemåt via marknadsgatan i Baxia... blir erbjudna såväl coke som hasch flera gånger, tråkigt!


Lissabons förmodligen mest nedklottrade ställe, Hamburger Bar



Mr King, gick på moln men fallet blev tungt!

Greven ute o går i Cascais.
Måndag 14 Juni
Matchdag! Vi tar tunnelbanan till Casa De Sodre och sen tåget ut till Cascais, 25 minuter senare är vi framme och hittar en liten strandremsa. Bra varmt, 34 grader men svalkande i vattnet. Vi har forfarande problem med att hitta bra matställen, blir toast o några öl vid stranden, funkar. Vi 2-tiden åker vi tillbaka till hotellet, matchstart 19:45, Sverige-Bulgarien!

Matchen är på Luz stadion i Lissabon men vi åker buss från hotellet, avgår 17:00. Bussen släpper oss en bra bit från arenan, så det blir till att vandra. Svenskar överallt och ett fåtal bulgarer, inga problem att komma in på arenan, bara att visa biljetten och sen en snabb visitering. Grym känsla att komma in på stadion, gräsmattan ser osannolikt fin ut, vi sitter snett bakom Bulgariens mål i första halvlek. Jäkla stämning, många ramsor och klimax när Ljungberg gör 1-0 i 32:a minuten. Att vi sen gör ytterligare 4 mål gör inte saken sämre, vilken grym seger! Larsson blir utsedd till "Man of the match", bra val. 2-0 målet på nick var riktigt vackert! Efter matchen går vi hela vägen in till centrala stan, svenskar överallt, overkligt! Vi hittar något halvhyfsat matställe i närheten av gågatan. En köttbit med strips och 2 öl ur burk för 59 euro... Sen ansluter vi oss till festligheterna på gågatan (Baxia). Svenskar precis överallt, sång och öl. Taxigubben som kör oss hem kan inte ett ord engelska men flinar när vi passerar ett par stripklubbar. Vid hotellet står det 5 äldre portugisiskor och ställer frågan "want to fuck?" Vi förstår att det inte är någon allmän marknadsundersökning de håller på med och nonchalerar dem därför.
Tisdag 15 Juni
Upp runt 9, pigga o glada inte tal om någon bakfylla. Vi tar återigen tåget mot Cascais, en kille spelar gitarr och sjunger någon låt som vi även hörde dagen tidigare, denna gången hoppar vi av vid Estoril. Fin sandstrand och lite mer vind än i Cascais. Mat vid strandrestaurangen, en köttbit med strips igen. Vi läste i någon guide att portionerna oftast är väl tilltagna och att det säkert räcker att beställa halv portion. Detta har vi hittills inte upplevt, väldigt små portioner. 2 öl och en kopp kaffe slinker också ner, 74 euro.

Eftersom vi inte hittade rätt till Bairro Alto första kvällen bestämmer vi oss för att ta en taxi dit senare på kvällen. Vi har knappt hunnit ur taxin innan en gubbe snackar in oss på en restaurang. En restaurang av det lite finare slaget med uppträdande av Fado sångare med jämna mellanrum. 3 olika sångare/sångerskor och ett par st som spelar stråkar och basfiol. Vi kör 3-rätters med 2 flaskor vin, går på runt 160 euro totalt. Här sjunger vi även låten som vi tidigare hört på tåget till Cascais. Kyparen tar hjälp av någon o kommer fram till att iallafall gruppen heter Rio Grande. Alla 4 hinner nästan komma ut ur restaurangen innan Professorn tar rygg på nästa gubbe. Ett par 100 meter bort ska det tydligen ligga något riktigt bra ställe... Hmm, inte mkt folk och discjockeyn har ingen skiva med Rio Grande, menar på att han ej gillar portugisisk musik. Vi tar en öl och lämnar stället, vi letar istället efter något disco.

Greven har fått något tips om Queens men det ligger vid hamnområdet, vi tar en drink på nästa bar istället, bartendern verkar tycka Queens är rätt okej så vi tar en taxi dit. Billigt att åka taxi, värre med Queens, 30 euro i inträde... hmm o stället Docks jämte har någon privat fest... vi tar en taxi tillbaka till Bairro Alto, går runt o lurar lite i gränderna. En kille som kan lite svenska börjar prata med Greven, säger att han kan fixa in oss gratis på Fragils alldeles runt hörnet. Vi går in, får varsin öl i baren - gratis. Hmm märkligt, väldigt mycket killar och väldigt trångt, ser kanske 3-4 tjejer men säkert 100 killar. De flesta av oss (inte alla) börjar ana oråd så vi lämnar stället ganska snabbt, tar sen en taxi hem och en öl på den lille lokale puben vid hotellet.

Stranden vid Estoril (Estoril som även har ett stor Casino)


Huh, gäster på Fragils... var f-n är brudarna?

Mycket folk och trevlig stämning ute vid Expo området.
Onsdag 16 Juni
Det blir en liten sovmorgon, vid frukosten läser vi i Berlitz guiden att Fragils är ett ställe för homosexuella och Queens är rena guldgruvan om du är på jakt efter en transvestit. Vi hoppar över badet idag, tar en sväng på stan, helt klart blir det en del problem med värmen. Finns heller inte så många roliga affärer, mest krimskrams och lite dyrare modeaffärer, vi lunchar och tar sedan tunnelbanan ut till Oriente där världsutställningen var -98 (EXPO 98)

I våra nyinköpta Portugaltröjor ska vi se Portugal mot Ryssland, finns en slags arena att gå in på med stora storbildskärmar, lång kö där så vi nöjer oss med de många barerna med uteserveringar och storbildstv. Portugal vinner med 2-0 och de flesta är nöjda och glada, efter matchen äter vi fint och hamnar senare på en bar med riktigt stora öl, där kan vi snacka "uma caneca"! Blir ett par öl och trevlig stämning med liveband, vi får också tjejen i bandet att göra ett försök med "vår" Rio Grande" låt, trots god hjälp!? av Linkan funkar det inte hundraprocentigt. Det blir sent och taxi hem, Linkan o Lingon tar sikte på sängen. Greven o Professorn orkar med en öl på den lille lokale puben.

Greven med sällskap!?

Öl...

Uma Caneca (stor öl)

Ett improviserat framträdande med Rio Grande låt...

"Vårt" Portugal går mot seger!

Segerdans...
Torsdag 17 Juni
Vi ger stranden på Estoril ett nytt försök, pressar på rätt bra. Och denna gången är det inte Linkan som har mest ont av värmen utan professorn, nåväl 4 timmar på stranden är mer än väl. Vi ser sen England-Schweiz (3-0) på hotellet, medelmåttig match.

På kvällen går vi ut o käkar på en lokal restaurang, här är det mycket mat och mycket billigt, självklart blir det fotboll även här, Frankrike och Kroatien spelar 2-2 i en mycket välspelad match. Huh, det händer inte mycket mer denna kväll, kortspel på hotellet och laddning mentalt för fredagens match mot Italien!

Hett i Estoril!

Gott om svenskar utanför Dragao arenan i Porto.
Fredag 18 Juni
Matchdag, Sverige mot Italien. Bussen till Porto avgår redan kl 12 från hotellet (30 mil Lissabon-Porto). Mr Ribeiro (busschauffören) vill först inte öppna toaletten, men inser ganska snart att han inte har något val. En buss full med fotbollssupportrar och öl... Efter ett stopp på vägen är vi utanför Dragao stadion vid 17-tiden, det blir några öl utanför arenan vid en bensinmack. Några toaletter finns inte någonstans och gubben som hade sitt salladsland precis jämte bensinmacken kommer ut och skäller men ger snart upp. 1000-tals besök där, tänk på det nästa gång ni äter sallad, kan komma från Porto...

Väl inne på arenan letar vi oss fram till våra platser på rad 10. Svenskarna är betydligt fler än italienarna och det är grymt tryck i vår kurva. Vi är inte helt nöjda med "vår" linjedomare i första halvlek även om Italiens 1-0 mål ser okej ut. Sverige får mer att säga till om i andra halvlek och när Zlatan lobbar in kvitteringen med klacken, över Vieri som parkerar vid stolpen, vet jublet inga gränser (85:e min). Det slutar 1-1 och vi är nöjda, nu räcker det med oavgjort mot Danmark i sista machen... vid 02:30 är vi tillbaka vid hotellet igen.

Fanns faktiskt några italienskor på plats även om svenskar och svenskor var övertaliga.

Robertsson med flickvän och Lingon.

Heja Sverige!

Nationalsång - skönsång!?

En bild från planen!

Heja Sverige!
Lördag 19 Juni
Vi hade planerat in bad vid Caparica stranden men det är molnigt! Istället åker vi med en turistbuss runt om i Lissabon och får en påminnelse om att Lissabon har väldigt mycket torg och statyer. Husen är av varierande kvalite, finns en del riktigt fina äldre hus men även en del riktiga ruckel som man inte skulle sätta sin fot i. Bussturen tar ca 1,5 h, sen promenerar vi upp till borgen, Castelo de Sao Jorge, där man har en imponerande utsikt över större delen av Lissabon. Inte är det slut med detta, vi avslutar med att trilla igenom gamla stan (Alfama området), små gator och gränder, mkt upp o ner i trappor...

Till kvällen tar vi sikte på Docas området. Barer och restauranger nere vid hamnen (vid 25:e April brons fäste). Vi äter fisk, vi får rätt mkt fisk dock bara 2 potatisar stora som pingisbollar, 2 öl och 1 irish coffea senare har vi betat av matchen Tjeckien-Holland (3-2), kanonmatch! Mat och dryck går på ca 140 euro totalt. Nesta, Di Vaio och Cannavaro är och käkar på restaurangen intill, blir en del autografskrivande för dem...

Vi går sen till den irländska puben Celtas Iberos, där vi kommer ihåg att tjejen som sjöng ute på Expo området i onsdags ska spela, vi tar dock en öl på uteserveringen först. Inte så mkt folk men ett tiotal engelsmän som är bra fulla står och försöker göra sig lustiga på passerandes bekostnad. Byxorna dras upp o ner, någon gör hitlerhälsning till några tyskar och det är inte svårt att lista ut att det snart kommer bli bråk. Då slänger någon ett glas på en spanjor, som självklart blir förbannad. Han knuffar till en av engelsmännen vilket gör resten tokiga, dock rätt mkt folk som ställer sig på spanjorens sida. Engelsmännen är väl för fulla för att fatta det och börjar kasta stolar, då känner vi att det är läge att byta ställe. Rätt så snabbt dyker det upp poliser som avfärdar engelsmännen från stället, vet inte om det blir något mer av det.

Vi tar några öl på ett annat ställe innan vi går tillbaka till Celtas Iberos. Mycket engelsmän och även en del svenskar på stället, ingen aggressiv stämning nu. Det sjungs och dricks öl. Snart blir det också livemusik, tjejen från i onsdags. Hon överröstas av en hel del spanjorer som dykt upp på stället, hon får självklart också förslag för oss om att köra Rio Grande låten på nytt, men denna gång nöjer hon sig med att spela den på skiva i en av deras pauser. Professorn, Greven o Linkan är kvar tills de spelat färdigt någongång vid 03:30... Lingon har väl åkt någon halvtimme tidigare, väl hemma tar Professorn och Greven en öl på den lille lokale puben, Linkan stupar i säng.

Middag på Docas.

Gott om spanjorer inne på Celtas Ibeiros

Tjejen i bandet tror väl att hon drömmer...

Docas - night view!

Caparica Beach!

Anna, en glad portugisiska!
Söndag 20 Juni
Idag tar vi bussen till Caparica stranden, bussen avgår från Aveiro och kostar 3,10 euro tur o retur (per person). För att komma till Caparica stranden måste man åka över 25th of April bron... Det är mycket strand, känns hur lång som helst, och lite behagligare sand (man kan gå i den utan problem). Det blåser rejält så jag är glad att jag ännu inte har tvingats skaffa mig en tupe. Sen blir det en lite halvseg väntan och ståplats på bussen. En full (drogad?) kroat går runt och pratar med folk och är hur tjötig som helst, vi klarar oss dock från honom.

På kvällen spelar Portugal sin sista gruppmach mot Spanien. Det krävs vinst för att Portugal ska avancera. Vi tar oss återigen ut till Expo området och där är väldigt mycket folk och skön stämning. P - O - R - T - U - G - A - L !!! Inte blir det sämre av att Portugal vinner med 1-0, vi hade tänkt ta det rätt lugnt idag men blir kvar hela kvällen med rätt många öl som sällskap, kul kväll!

Huvudgatan i Baixa!

Kristus statyn.
Måndag 21 Juni
Vi satsar på att få en sista bränna och tar tåget till Cascais. Inte mycket sol där inte, känner tvärtom några regndroppar. Vi stryker omkring lite innan vi åker tillbaka in till Lissabon, England ska senare på kvällen möta Kroatien och det är fantastiskt mycket engelsmän i stan, fyller torg med flaggor, folk och öl! Vi nöjer oss med att se matchen på en lokal restarang i närheten av hotellet!

Uma Caneca

Laddning utanför Bessa Stadion i Porto

Coola grabbar!
Tisdag 22 Juni
Matchdag. Sverige möter Danmark och minst oavgjort krävs för att Sverige ska gå vidare... ett resultat som italienarna bävar är 2-2, det skulle innebära att Italien åker ut och att både Sverige och Danmark går vidare.... Det blir återigen en bussresa upp till Porto. Denna gången påstår chauffören att toaletten är sönder så det blir istället några extra stopp på vägen upp. Det blir som vanligt hejaramsor och öl utanför stadion, vi samlar oss med rätt mycket svenskar utanför en McDonalds restaurang... och för en gång skull så är kön till toaletterna avsevärt mycket kortare till damernas... Matchen spelas på Bessa stadion och den känns inte lika kul som de övriga 2 vi varit på. Betong och långsidorna går ej ihop med kortsidorna. Men skit samma ska bli en grym match.

Det börjar regna lagom till matchen kommer igång och det känns tungt när Danmark i slutet av första halvlek tar ledningen. Henke Larsson kvitterar dock och vi är vidare igen, men Danmark gör 2-1 och det dröjer till 89:e minuten innan Mattias Jonsson kvitterar. I slutet av matchen håller Sverige bara bollen i backlinjen och Danmark jagar inte direkt för att komma åt den. Matchen slutar 2-2 och bägge lagen är vidare, Italienarna rasar och skränar att matchen är uppgjord! De är väl vana vid sånt hemma i Italien kan tänka... Kul stämning efter matchen, svenskar och danskar och i samspråk och alla tycker allt är kanon!!!

Efter matchen transporteras vi ut till flygplatsen... vi får åka en buss ut till planet, rörigt som bara den, vet inte om chauffören inte kunde hitta planet eller vad det är frågan om. Väl på planet så blir det förseningar, vårt bagage har inte packats in... tokdålig luft i planet och varmt... 2 timmar försenade kommer vi iväg... framme på Arlanda 06-07 tiden... Sen bilresa hem till Borås, stor eloge till Professorn och Lingon som körde...

David Robertsson, en svensk från våra hemtrakter.

Danmark-Sverige 2-2, Italien ute!

Sverige - Bulgarien 5-0, Jose Alvalade Stadium i Lissabon

Sverige - Italien 1-1, Dragao Stadion i Porto.

Sverige - Danmark 2-2, Bessa Stadium i Porto
Resultaten från EM 2004